Organizace prvního školního týdne - zahájení školního roku

Vážení zákonní zástupci, milí žáci, chtěli bychom Vás informovat o organizaci začátku školního roku 2023/2024.

Prázdniny se pomalu chýlí ke konci a školní rok 2023/2024 již klepe na dveře. Věřím, že máte za sebou prázdniny plné dojmů, zážitků a krásných chvil, zároveň doufám, že jste plní sil a energie na nový školní rok. Ve škole proběhlo pár změn – první je již při vstupu do školy – máme nový informační panel, kde budeme zveřejňovat aktuality, dále pak máme nové polepy dveří některých místností a v neposlední řadě jsme instalovali nové knihovničky do prvního patra 2.stupně.

Zahájení školního roku –první ročníky

Slavnostní zahájení pro děti a rodiče 1.ročníků proběhne v 10:00. Našim cílem je zrealizovat slavnostní zahájení venku, na pozemku školy, v případě nepřízně počasí proběhne zahájení v tělocvičně. Účast na slavnostním zahájení přislíbili paní náměstkyně Bc. Dagmar Macháčková, MPA a pan starosta městského obvodu Ostrava-Jih Bc. Martin Bednář, MBA. Prvňáčci budou mít tento den pouze slavnostní zahájení. Po slavnostním zahájení bude i neformální část, kdy budeme opékat, tudíž prosím zákonné zástupce, ať si s dětmi vezmou věci i na toto neformální setkání, tj. vezměte si slavnostní (pro focení i k případnému fotokoutku) i neformální oblečení. Pokud si budou rodiče chtít vyfotit děti v lavicích, pak po dohodě s třídními učitelkami bude tato možnost buď v tento den nebo i druhý den. Na neformálním setkání bude možnost se doptat paních učitelek i vedení na podrobnosti k výuce, školní družině i čemukoliv, co bude rodiče zajímat.

Nastavení organizace v dalších dnech (1.ročníky)

  • 4.9. – slavnostní zahájení v 10:00, po slavnostním zahájení bude neformální setkání u opékání (max. do 14 hod.)
  • 5.9. – 1 vyučovací hodina
  • 6.9. – 2 vyučovací hodiny
  • 7.9. – 3 vyučovací hodiny
  • 8.9. – 4 vyučovací hodiny
  • Od 11.9. – výuka dle rozvrhu

Pozn.: po vyučování si žáky přebírají zákonní zástupci, u žáků, kteří zůstávají ve škole provádí dohled do 11:40 třídní učitel, poté je převádí na oběd, kde je přebírá paní vychovatelka ŠD.

Zahájení školního roku – mimo první ročníky

Zahájení je dne 4.9.2023. Škola bude otevřená od 7:40 pro všechny žáky s výjimkou žáků 1.ročníku. V první den školy bude pouze jedna vyučovací hodina. Žáci prvního stupně, kteří pravděpodobně budou chodit do školní družiny mohou zůstat v daný den ve škole a budou do 11:40 pod dohledem paních učitelek třídních a poté si je převezmou paní vychovatelky.

Školní družina

Dne 4. září bude také možné dořešit přihlášení do školní družiny – pozor – přes web jsme zjišťovali pouze předběžný zájem a bude nutné vypsat zápisové lístky do ŠD, kdo již vypsáno nemá z konce školního roku. Zda bude místo pro všechny zájemce, nedokážu nyní posoudit, ale věřím, že ano. Do konce týdne budou vytvářeny rozhodnutí o přijetí, popř. nepřijetí, pokud bude zájem vyšší, než je kapacita školní družiny. Kritéria pro ŠD jsou velmi jednoduchá – věk a ročník žáka.

Nastavení organizace v dalších dnech (kromě 1.ročníků)

  • 4.9. – zahájení (max. 1 hod.)
  • 5.9. – třídnické hodiny
  • 6.9. – třídnické hodiny
  • Od 7.9. – výuka dle běžného rozvrhu

Náplň třídnických hodin: organizace školního roku, BOZP + PO, školní řád, vnitřní řády ŠD a ŠJ, GDPR, seznámení s min.prev.programem, školní řád + pravidla hodnocení, poučení o šetření energiemi, rozdání chybějících učebnic, třídnická hodina – klima třídy, pravidla, adaptace a seznámení s novými žáky, volba do žákovského parlamentu; u prvního stupně dořešení požadavků na školní družinu, informace o kamerovém systému školy, tj. snímání ploch kolem školy v souladu s GDPR

Konec výuky (5.9. a 6.9.):

  • 1.stupeň – 11:40
  • 2.stupeň – 12:35

Vážení zákonní zástupci, milí žáci, přeji vám úspěšné vykročení do nového školního roku!

J.Veřmiřovský, ředitel školy