Přání školy ředitele k novému školnímu roku

Vážení a milí žáci, rodiče, kolegové, přátelé naší školy, prázdniny se pomalu chýlí ke konci, proto si dovolím pár slov před začátkem školního roku.

Školní rok, který je již skoro za námi, byl výjimečný a nikdo z nás jej ještě nezažil – přinesl mnoho úskalí, ale také výzev a nových pohledů na vzdělávání. Myslím si, pokud budu mluvit globálně, že se naše škola se situaci kolem koronaviru „poprala“ velmi dobře. Většina žáků domácí vzdělávání zvládla a komunikovala se svými učiteli. Za toto děkuji Vám, milí rodiče, že jste měli velkou trpělivost s jinou formou vzdělávání a částečně jste se vžili i do role učitele. Poděkování také patří našim učitelům, že situaci zvládli a fungovali hned na několika platformách – telefonicky, mailem, přes Školu online a někteří i přes Google Classroom. Tento školní rok ale již končí, již odstřiháváme poslední políčka pomyslného metru dnů, které nás dělí od školního roku 2020/2021.

A co nás čeká v tom novém roce? Bude to pravděpodobně rok mnoha výzev – nikdo nevíme, jak se vyvine epidemiologická situace a jak na ní budeme muset reagovat. V současné době ve školách roušky povinné nejsou, jak to bude ale dlouho, to si netroufám odhadovat. V letošní roce chceme pokročit zase o kousek dále – co možná nejvíce využívat nové vybavení a učebny, které jsou před dokončením. Chceme také, aby se distanční vzdělávání stalo alespoň částečně nedílnou součástí běžné výuky, což by pomohlo také např. žákům v době nemoci nebo vzdělávání v zahraničí. První stupeň bude pro výuku využívat primárně platformu Školy online, druhý pak již Google Classroom. Aby bylo využívání platforem v maximální míře, budou pro učitele pořádána školení, jak systémy co nejlépe a účelně využívat a umožnit nejen prezentaci informaci, ale také sdílení a samostudium žáků. Pokud se vrátím ještě k epidemiologické situaci – na pedagogické radě jsme řešili i skutečnost, že v letošním roce budou omezeny akce, které nemají vazbu na školní vzdělávací program, mnoho akcí tudíž bude omezeno, některé akce jako jsou olympiády, byly zrušeny centrálně ze strany MŠMT.

Vážení a milí žáci, rodiče, kolegové, přátelé naší školy, chtěl bych Vám do nového školního roku 2020/2021 popřát hlavně zdraví a mnoho úspěchů na poli studijním/pracovním a aby návrat našich-vašich dětí a žáků byl co možná nejsnadnější!

J.Veřmiřovský, ředitel školy